Client

Whitney Atwood Norcross Associates, Inc

Location

Billerica, MA

Market

Justice & Institutional: Correctional Facilities & Detention Centers

Services

Planning/Pre-Design: Programming

Design: Architecture, Civil, Mechanical/HVAC, Structural

Middlesex County House of Correction Expansion

When expanding this 80,000-square foot facility, STV took its primary design cue from the older, brick-clad masonry building that is the focal point of the site. The building’s sloped slate roof, prominent steeple and other strong architectural elements provide a strong public face for the entire site.

The two-story addition encompasses four housing pods of 64 cells each, including two handicapped-accessible cells per pod, as well as program and support space. STV provided planning, programming and architectural and engineering design. 

Award Icon Project Recognition

DESIGN AWARD
2008 Award of Excellence
Commonwealth of Massachusetts Division of Capital Asset Management